Este suferinţa o dovadă a inexistenţei lui Dumnezeu?

Ce poţi găsi aici: Este logică afirmaţia “Existenţa suferinţei este o dovadă a inexistenţei lui Dumnezeu”? De ce ateii şi necredincioşii nu pot înţelege problema suferinţei? Cum explică Biblia prezenţa suferinţei în lume? Prezenţa suferinţei în lume este o dovadă unei realităţi pe care omul modern nu vrea s-o recunoscă. Care este aceea?

Sunt unii care întreabă pentru că vor să afle un răspuns. Alţii întreabă doar pentru a încerca să închidă gura creştinilor sau, mai mult de atât, pentru a-şi justifica starea de necredinţă şi păcat în care trăiesc. Până în prezent nu ştiu să fii întrâlnit un ateu convins că nu există Dumnezeu; doar presupuneri şi speranţa că n-ar exista un Dumnezeu care să-i tragă vreodată la răspundere pentru păcatul lor.

Mai multe persoane mi-au adus în atenţie această problemă sugerând faptul că prezenţa suferinţei în lume este dovada inexistenţei sau dovada absenţei lui Dumnezeu. Întrebările oamenilor sună ceva de genul: dacă există Dumnezeul acela bun pe care-L prezintă Biblia, atunci de ce există atâta rău? Ori este slab şi nu poate face nimic, ori este rău şi se bucură să vadă atâta suferinţă sau poate chiar nici nu există? Indiferent cum ar suna întrebarea, ţinta este Persoana, caracterul lui Dumnezeu precum şi autoritatea Bibliei care afirmă că Dumnezeu există şi este bun, drept, sfânt, atotputernic.

Haideţi să ne imaginăm: Un copil ajunge în stare critică la camera de gardă cu dureri groaznice de stomac. Doctorul îl vede şi spune: copilul ăsta sigur nu mai are părinţi. Sau dacă are, atunci sunt nişte părinţi răi; sau dacă sunt iubitori, înseamnă să sunt nepricepuţi? Cum se poate ca un copil să ajungă în starea asta?- întrebarea mea este: A judecat doctorul corect? (La fel judecă şi cei ce se cred atei: văd că societatea este suferindă şi fără nici o investigaţie concluzionează că nu există Dumnezeu.)

De obicei, când mergi la doctor pentru vindecare de o anumită suferinţă, acesta întreabă: care sunt simptomele, când au apărut, ce ai mâncat?…etc Poate fi adevărat şi că este o problemă cu părinţii dar s-ar putea să fie o problemă de neascultare la copil, care în ciuda fapului că părinţii îi dau tot ce-i trebuie şi-l învaţă numai de bine, el face ce îi place şi nu ce trebuie. Şi aşa s-a ajuns aici. Pentru a soluţiona problema, mergi în trecut pentru a afla cauza reală, abia apoi poţi pune un diagnostic corect şi apoi se poate da o reţetă bună.

De ce ateii şi necredincioşii nu vor putea niciodată să rezolve sau cel puţin să înţeleagă problema suferinţei? Pentru că ateii şi necredincioşii nu pot afla niciodată răspunsul corect la întrebarea: „Când, unde şi cum a intrat suferinţa în lume?” De ce nu pot afla răspunul la întrebarea aceasta? Tocmai datorită unei alte lacune a crezului lor: Evoluţionismul. N-ai nici o şansă să aflii cum a intrat suferinţa în lume dacă teoria ta despre începuturile omului este una confuză sprijinită pe presupuneri şi camuflată în spatele a milioane de ani de aşa zisă „evoluţie.” Haosul, atomul şi maimuţa nu-ţi pot oferi nici un răspuns iar miliardele de ani te aduc în ceaţă. De fapt asta este şi scopul unora dintre aşa zişi „oameni de ştiinţă” care mai caută veriga lipsă.

Dacă ateii şi necredincioşii nu au o explicaţie a modului în care a apărut suferinţa în lume, haideţi să vedem ce spune Biblia.

Potrivit Bibliei, problema suferinţei este foarte simplă. Are doar patru elemente şi toate sunt cunoscute: Dumnezeu, diavolul, omul şi suferinţa. Iată acum explicaţia:

a) Cartea Geneza din Biblie ne vorbeşte despre un Dumnezeu etern care a creat tot ceea ce există. El este bun, drept, sfânt, atotputernic. Din dragoste, El a creat şi omul. L-a creat chiar după chipul şi asemănarea Sa, l-a aştezat într-o grădină unde nu ducea lipsă de nimic. I-a interzis un singur lucru: să nu mănânce din pomul cunoştinţei binelui şi răului. De ce această interdicţie? Tocmai pentru ca omul să-şi poată exercita libera alegere şi cu dorinţa ca omul să cunoască binele şi răul nu din experienţă ci prin încrederea în ceea ce Dumnezeu a spus. (De exemplu, un copil poate ştii că e rău să atingi plita închinsă fie având încredere în ce au spus părinţii sau, prin propria experienţă dar prin suferinţă.)

b) Biblia mai vorbeşte şi despre diavolul. La început a fost un heruvim, un înger bun dar datorită mândriei a fost alungat din prezenţa lui Dumnezeu răzvrătindu-se împotriva Acestuia. El nu se poate atinge de fiinţa lui Dumnezeu pentru a-I face rău şi de aceea şi-a propus să compromită creaţia lui Dumnezeu şi mai ales omul pe care Dumnezeu îl iubeşte aşa de mult.

c) Omul creat de Dumnezeu a ales să nu asculte de Dumnezeu ci de diavolul care l-a amăgit făcându-l să creadă că Dumnezeu nu este bun şi că nu-i doreşte binele absolut şi că ar n-ar fi sincer faţă de el. Aşa omul a ales păcatul, să asculte de diavolul şi să nesocotească pe Dumnezeu Creatorul şi cuvintele Lui.

d) Din clipa neascultării păcatul a intrat în lume şi odată cu el a intrat moartea şi suferinţa. Dumnezeu care este drept a trebuit să pedepsească neascultarea. Atunci a început suferinţa femeii la naştere, truda cu care omul să-şi câştige existenţa, pământul a fost blestemat şi în om a început să lucreze moartea- aşa au apărut şi bolile. Potrivit Bibliei, problema suferinţei este strict legată de neascultarea de Dumnezeu, de păcat.

Biblia ne spune deci, că pentru a înţelege problema suferinţei este fundamantal să cunoşti aceste patru elemente. Ateii şi necredincioşii cunosc doar un singur element: suferinţa. Celelalte le sunt total necunoscute: neagă existenţa lui Dumnezeu aşa cum o prezintă Biblia, în diavolul nu cred deşi-i împlinesc voia iar despre om au o părere greşită, incompletă întrucât este negată realiatea dură a păcatului din experienţa sa. Astfel, o ecuaţie cu trei necunoscute şi o singură cunoscută este imposibil de rezolvat sau de înţeles.

În concluzie, potrivit Bibliei, existenţa suferinţei nu este dovada inexistenţei lui Dumnezeu ci dovada existenţei păcatului în viaţa omului- o realitate dură pe care din cauza mândriei, omul modern refuză s-o accepte.

De ce există suferinţa în lume? Din păcate trebuie să spun că această întrebare este formulată greşit. Corect ar suna cam aşa: de ce doar atâta suferinţă când noi merităm mult mai mult? De ce mai mă pot bucura de sănătate, de dragoste, de o familie, de frumuseţea naturii…? În mod normal, noi merităm iadul iar Dumnezeu n-ar fi cu nimic nedrept dacă am ajunge acolo. Totuşi, în bunătatea şi dragostea Lui ne-a mai oferit răgaz ca să ne pocăim de păcatele noastre, să primim iertarea oferită de Domnul Isus Care a murit plătind vina păcatului nostru.

Dumnezeu Şi-a arătat bunătatea şi dragostea faţă de om chiar şi după ce acesta a păcătuit. L-a izgonit afară din grădina Edenului tocmai pentru ca acesta să nu mănânce din pomul vieţii şi astfel să trăiască veşnic şi iremediabil în starea de suferinţă a păcatului. Atunci, chiar în mijlocul blestemului, Dumnezeu a făcut o promisiune: Sămânţa femeii, adică Domnul Isus avea să vină pentru a rupe blestemul păcatului prin suferinţa Sa pe cruce.

Suferinţa a venit în urma păcatului şi suferinţa va fi desăvârşită în iad, acolo unde, Domnul Isus a spus că „va fi plânsul şi scrâşnirea dinţilor, unde focul nu se stinge şi viermele (trupul uman) nu moare…”. Deci nu uita, nici cea mai cumplită suferinţă de pe pământ nu se poate compara cu suferinţa iadului. Prin pocăinţă recunoaşte-ţi vina, cere-ţi iertare şi încrede-te în Domnul Isus Hristos care a plătit păcatul omenirii; astfel vei fi eliberat de vina păcatului tău.

Mihail Geabou

Advertisements
This entry was posted in Apologetica and tagged , , , . Bookmark the permalink.

3 Responses to Este suferinţa o dovadă a inexistenţei lui Dumnezeu?

  1. -A says:

    Și cei nevinovați de ce suferă? Pe cine nu au ascultat?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s