Ca să nu mai fii dezamăgit de politicieni

cabine de votJos Ceauşescu, jos Iliescu, jos Constantinescu, jos Băsescu. Cine va fi următorul? Am înţeles, mai întâi trebuie să-l punem sus. De peste 25 de ani se pare că şi România continuă să experimenteze dezamăgirea. Oare care este secretul? Oare vom ajunge cu toţii să fim mulţumiţi de conducătorii noştri? Ce trebuie să învăţăm din toate aceste schimbări de regimuri şi de politicieni? Cum vom ajunge să nu mai fim dezamăgiţi de politicienii noştri?

În Biblie, în 1 Samuel 8, citim despre momentul în care pentru prima dată evreii au cerut un împărat. Ei au spus atunci proorocului Samuel: „pune un împărat peste noi ca să ne judece, cum au toate neamurile”(v.5) Până atunci evreii avuseseră parte de Teocraţie (conducerea lui Dumnezeu prin intermediul proorocilor). Samuel a fost întristat de cererea lor, dar Dumnezeu îi explică de fapt ce se întâmplă, de ce se întâmplă şi care sunt implicaţiile. În răspunsul lui Dumnezeu faţă de Samuel găsim adevărul despre orice guvernare politică din toate timpurile. Adevărul acesta ne poate ajuta să înţelegem politica de ieri, cea de azi şi cea de mâine.

Dumnezeu a zis lui Samuel: „Ascultă glasul poporului în tot ce-ţi va spune, căci nu pe tine te leapădă ci pe Mine Mă leapădă, ca să nu mai domnesc peste ei…M-au părăsit şi au slujit altor dumnezei…” (v.7-8).

Conducerea umană este îngăduită de Dumnezeu dar nu intenţionată de El. Dumnezeu a ştiut că niciodată conducerea umană nu este soluţia ideală pentru omenire.

Iniţial această metodă de conducere a fost inventată de păgâni, de popoarele ce nu cunoşteau pe Dumnezeu. Evreii au preluat şi ei acest model şi au insistat pentru implementarea lui şi în Israel:„pune un împărat peste noi ca să ne judece, cum au toate neamurile”(v.5)- au cerut cu insistenţă evreii.

Samuel, proorocul care conducea poporul la acea dată, a luat această cerere ca ceva personal împotriva sa şi a familiei lui, dar Dumnezeu îi explică faptul că, în realitate, cererea de a avea un conducător uman este o modalitate elegantă de a renunţa la domnia lui Dumnezeu. Întronarea omului inaugura detronarea lui Dumnezeu: „pe Mine Mă leapădă”- a spus Dumnezeu. De asemenea, odată cu lepădarea lui Dumnezeu, în mod automat ia naştere idolatria- orice guvernare umană va crea cadrul necesar pentru răspândirea păcatului. De aceea nu trebuie să ne mire faptul că orice legislativ din ce în ce mai mult va acorda mai multe libertăţi homosexualilor, lesbienelor, vor căuta să redefinească familia împotriva învăţăturii creştine în timp ce creştinilor li se vor îngrădi drepturile. Spre exemplu, toamna aceasta, conducerea oraşului Houston, Texas SUA a somat mai mulţi predicatori să se prezinte cu mesajele predicate de ei pe subiectul homosexualităţii. În Suedia un păstor a fost trimis la închisoare pentru motivul că a numit homosexualitatea păcat şi că în felul acesta ar fi instigat pe oameni la ură împotriva homosexualilor. Ideea este clară: homosexualii cer toleranţă, iar după ce o primesc, devin intoleranţi. „M-au părăsit şi au slujit altor dumnezei…”-spunea Dumnezeu (v.8)

Guvernarea de stânga şi cea de dreapta

Cum ar arăta cu adevărat o campanie electorală pentru alegerea conducerii politice? Iată ce spune Dumnezeu în continuare: 1Samuel 8.9 Ascultă-le glasul deci; dar înştiinţează-i şi fă-le cunoscut dreptul împăratului care va domni peste ei. (Este clar că cererea lor de a avea un conducător omenesc nu a fost făcută în cunoştinţă de cauză. Abia acum aveau să afle ce presupune împlinirea cererii lor.) 11.El a zis: Iată care va fi dreptul împăratului care va domni peste voi. El va lua pe fiii voştri, îi va pune la carăle sale şi între călăreţii lui, ca să alerge înaintea carului lui, îi va pune căpetenii peste o mie şi căpetenii peste cincizeci şi-i va întrebuinţa la aratul pământurilor lui, la seceratul bucatelor lui, la facerea armelor lui de război şi a uneltelor carelor lui. Va lua pe fetele voastre să-i facă miresme de mâncare şi pâine. Va lua cea mai bună parte din câmpiile voastre, din viile voastre şi din măslinii voştri şi o va da slujitorilor lui. Va lua zeciuială din rodul seminţelor şi viilor voastre şi o va da famenilor şi slujitorilor lui. Va lua pe robii şi roabele voastre, cei mai buni boi şi măgari ai voştri şi-i va întrebuinţa la lucrările lui. Va lua zeciuială din oile voastre şi voi înşivă veţi fi slugile lui. Şi atunci veţi striga împotriva împăratului vostru pe care-l veţi alege dar Domnul nu vă va asculta (v.11-18).

Cred că nu este deloc greu de observat. Verbul cel mai repetat este „a lua” şi este folosit în interesul conducătorului politic. Ciudat nu?! În campaniile electorale, condidaţii folosesc verbul „a da”, dând impresia că cetăţeanul are de câştigat… şi este adevărat că dau mici, bere, găleţi şi brichete. Despre ce iau ei, noi aflăm abia după alegeri. Atunci se împart casele, pământurile…etc.

De asemenea, se mai observă pronumele „ale voastre, ai voştri” şi „ai lui, ale lui” pentru a ne face să înţelegem că indiferent ce conducere umană ar veni peste noi, indiferent de regim şi politică (de dreapta sau de stânga), de fiecare dată mare parte din bunurile populaţiei vor ajunge în proprietatea aleşilor. Lucrul acesta s-a întâmplat de fiecare dată: în vremea comunistă, pământurile se luau cu forţa, iar acum le dăm de bună voie. Că numărul de taxe şi valoarea lor va creşte, ne spune chiar şi textul amintit mai sus: „va lua zeciuială din …” (astăzi zeciuiala poate depăşi 15%). „Voi înşivă veţi fi slugile lui.”- spunea Dumnezeu. Ce înseamnă asta? Atunci când ne alegem conducătorul politic, de fapt ne alegem stăpânul, cui vrem să slujim.

Care va fi rezultatul? „…atunci veţi striga împotriva împăratului vostru pe care-l veţi alege…”. Apăsarea guvernărilor umane întotdeauna va ajunge insuportabilă pentru mulţi. Şi nu-i adevărat? Este vreo guvernare în timpul căreia oamenii să nu fi ieşit în stradă pentru protest? Ce se strigă? „Jos..!!!” Am auzit cu toţii „Jos Ceauşescu!” am auzit şi „Jos Iliescu, Jos Constantinescu, Jos Băsescu…” şi totdeauna vom mai auzi aşa ceva. Ce vor mai striga oamenii? „Vrem schimbare!” Schimbare de peste două zeci şi cinci de ani. Fiecare candidat vorbeşte despre schimbarea celui de la putere… pentru că şi ei între ei ştiu că nu sunt buni. Toţi văd răul în celălat. Toţi vor schimbarea celuilalt. Dar oare de ce nu vrem schimbare înlăuntrul nostru?

România a experimentat monarhia, am gustat şi roadele amare ale comunismului şi dictaturii. Am cerut democraţie şi Dumnezeu ne-a dat-o şi pe asta. La fiecare patru ani, şi acum la cinci ani, tot cerem schimbare şi de fiecare dată vom rămâne dezamăgiţi… până vom înţelege că nici o guvernare umană nu va ajunge vreodată să satisfacă deplin nevoile reale şi aşteptările legitime ale omenirii.

Guvernare de jos sau de sus?

De ce a îngăduit totuşi Dumnezeu guvernarea umană? Pentru ca noi să ajungem să ne convingem singuri că doar Teocraţia şi conducerea Domnului Isus Hristos este soluţia pentru omenire, aşa cum a intenţionat El dintotdeauna. Isus Hristos este Împăratul divino-uman trimis de Dumnezeu pentru noi. El n-a venit în Numele unui partid, ci în Numele Domnului. Campania Lui electorală nu a durat o lună de zile şi nu s-a bazat pe minciună ci pe adevăr. A trăit în smerenie şi a ridicat pe cei smeriţi, a fost sărac şi a îmbogăţit pe cei lipsiţi… a intrat în Capitala Ierusalim smerit, pe un măgăruş. Mulţimile L-au primit cu entuziasm, dar în timpul săptămânii, au fost manipulate de liderii religioşi ai vremii. Când au trebuit să aleagă, dintre criminalul Baraba şi Domnul Isus, alianţele religioase ale vremii, mână-n mână cu politica de-atunci au determinat poporul să ceară un criminal, iar pe Isus Hristos l-au răstignit. Chiar şi atunci, Domnul Isus Hristos murea pentru omenire, pentru cei care L-au respins. Interesant că, pe cruce, unul dintre tâlhari L-a ales ca Împărat al vieţii lui şi a zis: „Adu-Ţi aminte de mine când vei veni-n împărăţia Ta!”

Dragul meu, nu-ţi mai pune mari speranţe în oameni şi în schimbările pe care ei le pot aduce. Problema omenirii nu se tratează pe orizontală, nu de dreapta sau de stânga. Problema omenirii este una ce se află pe direcţie verticală de aceea alegerea noastră trebuie să fie între guvernarea de jos sau cea de sus, între firea omenească sau Dumnezeu. Isus Hristos este singurul candidat Care are curajul să-ţi spună că schimbarea trebuie să se producă înlăuntrul tău, în inima ta şi că tu trebuie să-ţi schimbi stăpânul inimii- trebuie să urăşti starea nenorocită a păcatului din tine, să-ţi schimbi stăpânul şi să nu mai slujeşti diavolului şi păcatului. Tu trebuie să alegi pe Domnul Isus Hristos ca Domn al vieţii tale. Bunăstarea şi fericirea ta va începe din momentul în care vei alege să asculţi de legile şi învăţăturile Domnului Isus. Atunci, oricine ar locui la Cotroceni sau la Palatul Victoria, dacă Hristos Domnul locuieşte în inima ta, vei fi fericit.

Mihail Geabou, pastor Calea Domnului, Alexandria

Advertisements
This entry was posted in Politica and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s