Doi ani de la prima întâlnire a grupului de iniţiativă Calea Domnului

Duminică 25 ianuarie 2015- un sumar al mesajului adresat Bisericii Calea Domnului.

Era o seară de vineri. După o perioadă destul de lungă şi grea de frământări, Dumnezeu a scos din calcul orice altă alternativă şi atunci am înţeles că drumul nostru este Calea Domnului. La data aceea nu ştiam exact ce şi cum va fi, pe unde va trebui să trecem dar am ştiut un lucru- Calea Domnului este drumul cu sens unic- întoarcerea este interzisă.

Aduceţi-vă aminte de mai marii voştrii care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu…”- spune Sfânta Carte. Da, împreună cu noi era atunci şi fratele Geabou Pascu- păstor in vărstă şi greu încercat din afara dar şi din interiorul frăţietăţii. La viaţa dânsului a plantat multe biserici. Acum, la cei 75 de ani, Dumnezeu i-a mângâiat inima dându-i harul să fie martor la plantarea unei ultime Biserici, începută chiar în casa sa.

Au trecut doi ani. La început în case, apoi prin şcoli şi săli închiriate iar în cele din urmă, cu permisiunea Bisericii Emanuel folosim o sală din fosta clădire a Bisericii Baptiste de pe Brîncoveanu 30. Nu deţinem nici o proprietate dar suntem proprietatea şi turma Domnului Isus. Şi El ne-a purtat de grijă şi încă ne poartă… prin vorbiri de rău, prin nedreptăţi dar şi prin sprijinul oamenilor cu teamă de Dumnezeu- aşa a fost dintotdeauna cu Biserica lui Hristos.

Am întrebat pe Domnul: „Doamne ce voi spune Bisericii Tale cu ocazia aceasta?” Mesajul pentru biserică a fost să ne amintim care este treaba noastră dar şi să conştientizăm ce nu este treaba noastră. Unii pot spune că lucrarea bisericii este să dea învăţătură şi alţii să asculte; alţii consideră că lucrarea noastră este să facem programe frumoase sau să organizăm evenimente. Domnul Isus însă spune: „voi Îmi veţi fi martori!”

Ce nu este treaba noastră? Adesea, ca şi ucenicii ne lăsăm atraşi de firea pământească în treburi care nu ne aparţin şi care ne distrag de la chemarea sfântă.

În primul rând nu este treaba noastră doar să acumulăm învăţătură. Ucenicii avuseseră parte de învăţătura celui mai mare Învăţător. Au stat cu Domnul Isus trei ani jumătate şi chiar după înviere au petrecut 40 de zile în învăţătură despre Împărăţia lui Dumnezeu. Cu toate astea, Domnul Isus le interzice să se depărteze de Ierusalim fără prezenţa Duhului Sfânt în ei.

Da, treaba noastră nu este doar să acumulăm învăţătură! Domnul Isus n-a venit pe pământ să facă studenţi şi absolvenţi cu diplome de licenţă, de master, de doctorat… ci martori ai Lui.

În al doilea rând am văzut că Domnul Isus le interzice să se depărteze de Ierusalim. Ar fi fost tentaţi acum să plece şi să propovăduiască chiar şi fără Duhul Sfânt. Domnul Isus le interzice prin poruncă depărtarea de Ierusalim până nu vor fi botezaţi cu Duhul Sfânt.

Da, treaba noastră nu este să facem lucrurile lui Dumnezeu fără prezenţa şi puterea lui Dumnezeu. Se pot face lucrări bisericeşti în firea pământească. Domnul Isus însă interzice asta.

În al treilea rând am văzut că ucenicii erau preocupaţi de aşezarea Împărăţiei lui Israel în timp ce Domnul le vorbise despre  Împărăţia lui Dumnezeu. Şi noi, asemenea ucenicilor suntem atraşi de lucruri care ţin de interesul personal, de confortul personal şi de „împărăţia noastră”. Nu era greşit ce aşteptau ei şi nu era un lucru rău. Dar nu era treaba lor ci a Domnului. Nu este treaba noastră să fim preocupaţi de confortul nostru prezent. Dumnezeu să ne ajute să nu fim preocupaţi de lucruri pământeşti şi egoiste ci de extinderea Împărăţiei lui Dumnezeu.

Abia după ce ştim care nu este treaba noastră vom putea să ne focalizăm pe ceea ce este cu adevărat treaba noastră: „şi-Mi veţi fi martori.”  Treaba noastră este să fim martori ai Domnului Isus Hristos. Noi nu facem reclamă unui cult şi nici măcar la o biserică; noi nu predicăm sabatul, carnea de porc sau tradiţia vreunui cult ci Persoana, Lucrarea şi Învăţătura Domnului Isus Hristos.

Domnul Isus vorbeşte despre o lucrarea de mărturie care nu se poate face doar prin cunoştinţa învăţăturilor lui Dumnezeu ci prin puterea Duhului Sfânt care ne-a fost dat. Nici Domnul Isus nu Şi-a început lucrarea decât după ce Duhul Sfânt a coborât peste El. A fost dus în pustie călăuzit de Duhul Sfânt iar în Nazaret a spus: Duhul Domnului este peste Mine. Cu atât mai mult noi avem nevoie de prezenţa şi lucrarea Duhului Sfânt în noi! Doamne Isus învaţă-ne dependenţa de Tine! Fă-ne Doamne să ne bazăm pe Tine şi pe puterea Duhului Tău Sfânt!

Domnul Isus spune că lucrarea de mărturie aparţine fiecărui credincios şi nu doar predicatorului. În timpul prigoanei (Fapte.8) toţi apostolii au rămas la Ierusalim dar ceilalţi s-au împrăştiat prin ţară. Şi Biblia spune despre ei: „cei ce se împrăştiaseră mergeau din loc în loc şi propovăduiau Cuvântul.” (8.4). După cum spunea cineva: dacă eşti muncitor, tu eşti muncitor şi martor al lui Hristos, dacă eşti asistent medical, eşti asistent şi martor; dacă eşti patron, eşti patron şi martor al lui Hristos; dacă eşti pensionar, eşti pensionar şi martor; dacă eşti elev sau student, eşti şi martor al lui Isus Hristos. Dacă ai Duhul Sfânt, tu eşti întâi de toate un martor al lui Isus Hristos.

Domnul Isus spune că lucrarea de mărturie începe din locul în care eşti- primii care trebuie să cunoască mărturia despre Hristos din viaţa ta sunt cei din casa ta. Ei sunt primii care trebuie să vadă că eşti umplut de Duhul lui Dumnezeu. Şi ne mai spune Domnul Isus că mărturia trebuie dusă până la marginile pământului- adică, nu există nici un loc pe faţa pământului unde să poţi spune „aici nu este nevoie să mărturisesc despre Domnul Isus!” Toţi oamenii şi fiecare dintre ei în parte au nevoie de Domnul Isus.

Biserica Baptistă Calea Domnului ca de altfel orice Biserică păstorită de Domnul Isus va fi tentată să fie atrasă în lucrări care nu i-au fost încredinţate- Doamne, dă-ne inimă să înţelegem care nu este treaba noastră şi putere să alegem să nu ne implicăm în ce nu este treaba noastră.

Biserica Baptistă Calea Domnului ca de altfel orice Biserică păstorită de Domnul Isus va trebui să învăţăm să existăm şi să lucrăm în mijlocul nedreptăţilor şi trădării, în mijlocul vorbirilor de rău şi neadăvărurilor care se pot spune despre noi din partea „fraţilor mincinoşi” din biserici dar şi să fim gata să suferim din pricina celor din afara Bisericii.

Biserica Baptistă Calea Domnului ca de altfel orice Biserică păstorită de Domnul Isus îşi găseşte plăcerea mărturisindu-L pe Domnul Isus şi ne bucurăm să vedem suflete mântuite. Am fost aşezaţi în Alexandria dar nu pentru noi, ci pentru gloria Domnului Isus şi mântuirea semenilor noştri. Dincolo de uşile închise ale locuinţelor semenilor noştri se află tragedii şi suferinţă, familii ruinate, violenţă, ură, deznădejde; tineri fără speranţă de viitor şi bătrâni uitaţi de toţi. …dar nici unul nu-i uitat de Domnul Isus. De aceea, noi pe El trebuie să-L mărturisim, despre El trebuie să vorbim în puterea şi numai în puterea Duhului Sfânt!

Domnul Isus, Păstorul nostru sa ne păstreze în Harul Său!

Mihail Geabou -Calea Domnului 25 ianuarie 2015

Advertisements
This entry was posted in Biserica. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s