Rugăciunea morţilor pentru cei vii

Da, nu este nici o greşeală, ai citit corect. Noi suntem obişnuiţi să auzim despre rugăciunile celor vii pentru cei morţi şi nimeni nu ne spune despre rugăciunea morţilor pentru cei vii. În Biblie nu există nici o învăţătură şi nici măcar o situaţie sau un pragraf care să ateste practica rugăciunilor pentru morţi, dar este înregistrată rugăciunea unui mort pentru cei dragi aflaţi în viaţă.

93cb8ba573a9735152ce651ee85dd311Evanghelistul Luca la capitolul 16.19-31 ne prezintă relatarea Domnului Isus cu privire la destinul bogatului şi al lui Lazăr. Viaţa este nedreaptă: cei doi, contemporani trăiesc parcă în lumi diferite, separaţi doar de un lat de uşă. Unul trăieşte în bogăţie şi risipă, iar Lazăr în sărăcie şi boală. Viaţa este însă şi trecătoare; cu vremea totul trece, chiar şi omul. Bogăţia nu poate salva pe nimeni de la moarte, dar nici sărăcia. Moare şi unul şi celălalt, căci este adevărat, deşi clipa morţii este cel mai nesigur lucru, moartea este cea mai sigură experienţă.

Moartea vine cu mari surprize: Lazăr, săracul se pare că moare primul dar spre surprinderea lui, deşi n-a avut parte de înrmormântare, totuşi este purtat de îngeri în paradis, în Sânul lui Avraam. Bogatul a avut parte de o înmormântare fastuoasă… doar era bogat. Din păcate însă, el ajunge în chinurile iadului.

Apropo- de ce oamenii pun aşa mare accent pe „cine te îngroapă” şi „cum te îngroapă” şi nu se preocupă mai degrabă de „cine mă aşteaptă şi unde ajung după moarte”? Pentru mulţi, pregătirea pentru moarte constă în procurarea unor scânduri pentru sicriu în loc de pregătirea sufletului şi împăcarea cu Dumnezeu prin Domnul Isus Hristos.

Atenţie! Bogatul nu ajunge în iad pentru că era bogat şi nici săracul n-ajunge în rai pentru că era sărac. Şi Avraam era bogat şi totuşi nu este în iad. Motivul era cu totul altul: „Fiule, adu-ţi aminte că în viaţa ta, tu ţi-ai luat lucrurile bune şi Lazăr şi-a luat pe cele rele; acum, aici el este mângâiat iar tu eşti chinuit”- îi spune Avraam bogatului (Luca 16.25). Care sunt acele lucruri bune pe care dacă ţi le alegi în timpul vieţii ajungi rău după moarte şi care sunt acele lucruri rele pe care dacă ţi le alegi în timpul vieţii ajungi bine după moarte? Plăcerile păcătoase, distracţia, beţia, curvia şi altele ca acestea sunt lucrurile pe care lumea le consideră bune dar care te duc în chinul iadului, iar Biblia, rugăciunea, Biserica, sfinţirea, curăţia şi ascultarea de Dumnezeu sunt lucruri pe care lumea le consideră rele, dar care, alese în timpul vieţii, te pregătesc pentru Rai.

11988208_478666115634152_1529245651967883577_nExistă viaţă după moarte- ne spune Domnul Isus Hristos. După moarte sufletul omului este deplin conştient: simte suferinţa, aude, vorbeşte şi are aduceri aminte din timpul vieţii. Un lucru uimitor se mai întâmplă: oricât de ateu ar fi cineva în timpul vieţii, în iad devine credincios…dar prea târziu. Cei care ajung în iad nu mai pun la îndoială existenţa iadului şi a lui Dumnezeu, ba chiar încep să se roage. Numai că rugăciunile după moarte nu mai sunt ascultate. Credinţa şi rugăciunea au rost acum, aici, în timpul vieţii.

Două rugăciuni a făcut bogatul. Prima rugăciune a fost în interes personal: „trimite pe Lazăr să-şi moaie vârful degetului în apă şi să-mi răcorească limba căci grozav sunt chinuit în văpaia aceasta” (Luca 16.24). Iar a doua rugăciune a fost pentru cei vii: „Rogu-te dar, părinte Avraame, să trimiţi pe Lazăr în casa tatălui meu căci am cinci fraţi şi să le adeverească aceste lucruri ca să nu vină şi ei în acest loc de chin” (v27-28).

Bogatul îşi ştia bine familia şi fraţii care erau în viaţă. El ştia că fraţii lui, dacă continuă să trăiască cum trăiau, vor ajunge în locul de chin. El caută şi-şi doreşte acum să-i împiedice să nu vină alături de el în iad. El ştie că fraţii lui trebuie înştiinţaţi—sunt lucruri pe care ei ar trebui să le ştie ca să nu ajungă în iad.

Oare tu, cititorule, eşti conştient unde ajungi după moarte dacă continui să trăieşti aşa cum trăieşti? Sigur cunoşti tu ce te aşteaptă? Ştii tu ce trebuie să faci ca să nu ajungi în iad?

Avraam îi răspunde: „au pe Moise şi pe prooroci- să asculte de ei!” „Nu părinte Avraame”- a zis el, „ci dacă se va duce la ei cineva din morţi se vor pocăi.” Şi Avraam i-a răspuns: „Dacă nu ascultă pe Moise şi pe prooroci, nu vor crede nici chiar dacă ar învia cineva din morţi” (v.29-31).

Asemenea multor oameni astăzi, şi bogatul credea că dacă ar învia cineva din morţi, ceilalţi ar crede. Avraam spune că oamenii nu au nevoie de minuni. Isus Hristos a înviat din morţi şi totuşi cei mai mulţi nu se pocăiesc.

Haideţi să concluzionăm: rugăciunea morţilor pentru cei vii este aceea ca ei să nu ajungă în chinurile iadului. Indiferent cine ai fi, trebuie să ştii, cei dragi care au murit ştiu acum adevărul, adevărul pe care l-ai putea cunoaşte şi tu dacă ai citi Biblia. Ca să nu ajungi în Iad, aşa cum spune părintele Avraam, trebuie să asculţi de Moise şi de prooroci, adică să crezi în Domnul Isus Hristos, adică să asculţi de El şi astfel să te pocăieşti. Nu repeta greşeala bogatului; alege lucrurile pe care lumea le consideră rele dar care îţi pot salva sufletul de la iad.

„Sfânta Tradiţie”- învăţăturile omeneşti, din păcate, îi îndeamnă pe oameni să se roage pentru cei morţi. Visurile alimentate de mulţimea gândurilor rătăcesc pe oameni dându-le impresia că cei morţi au nevoie de îngrijirea celor vii. În realitate, Biblia şi Domnul Isus ne spun contrariul- cei morţi ar dori să poată face ceva pentru cei vii, cei morţi au o rugăciune pentru cei vii: pocăiţi-vă şi întoarceţi-vă cu faţa către Domnul Isus Hristos. Doar ascultarea de El vă poate salva. Învăţăturile false sunt motivate doar de interese financiare şi aduc o mângâiere falsă sufletelor îndurerate pentru morţii lor. Hristos Domnul îţi spune adevărul: rugăciunile morţilor nu mai pot fi ascultate, dar rugăciunea şi pocăinţa ta, acum în timpul vieţii, sunt primate.

Mihail Geabou

Advertisements
This entry was posted in Apologetica, Ortodoxie, Viaţa eternă and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s