Pot ajunge în Rai şi dacă nu merg la biserică?

Family walking to church together

— Family walking to church together — Image by © Ariel Skelley/Corbis

Mersul la biserică nu te duce în Rai, dar absenţa voluntară şi nejustificată de la biserică este dovada că te îndrepţi spre direcţia opusă, spre Iad.

Din păcate, cei care pun o astfel de întrebare dovedesc că nu deţin o cunoaştere corectă a termenilor.

Ce este biserica? Biserica nu este o clădire aşa cum ne-am obişnuit să auzim. Potrivit Bibliei, Biserica este un organism viu format din totalitatea credincioşilor indiferent de rasă, vârstă sau sex, care iubesc pe Domnul Isus Hristos trăind în ascultare de învăţătura Lui. Biserica mai este numită metaforic „Mireasa lui Hristos” pentru a sublinia relaţia intimă dintre Hristos Isus şi Biserică. Biserica este „Trupul lui Hristos” iar El este Capul Bisericii- asta arată că Domnul Isus conduce activitatea Bisericii, aceasta trăieşte în ascultare de Hristos iar noi, credincioşii suntem mădulare unii altora.

În concluzie, este impropriu spus „merg la biserică” când de fapt credinciosul este parte a Bisericii.

Apoi, ce este Raiul şi cum se ajunge acolo? Raiul nu este doar un loc de fericire ci şi o stare şi o comuniune cu Domnul Isus. De fapt, Raiul este acolo unde se află Domnul Isus. În absenţa Lui nu există Rai. Raiul este darul lui Dumnezeu oferit gratuit tuturor celor ce iubesc pe Domnul Isus.

Cum se ajunge în Rai? Tocmai am spus. În Rai nu se intră pe baza faptelor, realizărilor sau meritelor noastre. În Rai nu se ajunge prin ceea ce facem noi pentru Dumnezeu ci prin ceea ce Domnul Isus a făcut pentru noi—adică prin moartea Sa ispăşitoare. Prin moartea Sa pe cruce, Domnul Isus a plătit datoria eternă a păcatelor noastre săvârşite ca sfidare a sfinţeniei, dreptăţii şi măreţiei lui Dumnezeu. Deci, intrarea în Rai se face pe baza meritelor Domnul Isus. Răsplătirea în Rai se face pe baza faptelor noastre. Sunt două lucruri total diferite.

În concluzie, aici înţelegem că mersul la biserică, mai corect, mersul la clădirea sau localul de închinăciune n-are nici o legătură cu ajungerea în Rai. Este adevărat că cei care ajung în Rai sunt printre cei care frecventează slujbele religioase, dar ei nu fac asta ca să ajungă în Rai ci pentru că-L iubesc pe Domnul Isus. Este bine să mergi la „biserică” dar nu fă asta de dragul religiei, tradiţiei, de ochii lumii ci doar de dragul Domnului Isus- Mântuitorul.

Advertisements
This entry was posted in Biserica, Catehism, Consiliere, Ortodoxie, Valori, Viaţa eternă and tagged , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s