Apropo de locuri sfinte

Suntem cu toţii martorii unui fenomen îngrijorător care ia amploare: tot mai mulţi oameni fac sacrificii serioase să viziteze locurile sfinte din Israel. Tot mai multe pelerinaje, tot mai mulţi turişti. Mulţi se întorc cu pământ, pietre din cutare şi cutare loc, alţii cu apă din Marea Moartă, Marea Galileii sau Iordan iar alţii chiar se botează în apa Iordanului în care şi Domnul Isus S-a botezat. Pentru cei cu posibilităţi financiare reduse, s-au amenajat locuri de pelerinaj la nivel naţional şi chiar zonal. De altfel, şi leuţul are valoare iar sacrificiul îi dă omului impresia că poate câştiga favoarea lui Dumnezeu.pelerinaj_52947900

De ce este îngrijorător acest fenomen? Pentru faptul că cei mai mulţi atribuie valoare spirituală acestor lucruri. Cei mai mulţi consideră că într-un fel sau altul, contactul cu aceste locuri le conferă oarece sfinţire şi apropiere de Domnul. Se laudă cu aceasta şi se simt împliniţi spiritual chiar dacă se înşeală.

În Biblie găsim ceva care ar trebui să ne facă să ne schimbăm atitudinea faţă de locurile sfinte: „Maria şedea afară lângă mormânt şi plângea…”(Ioan 20.11)- spune Biblia. Astăzi se pare că sunt două morminte despre care se pretinde că ar fi mormântul real al Domnului Isus. Cel mai probabil însă, nici unul din ele nu este cel real. Totuşi mulţimi de oameni se duc la un mormânt fals astăzi, îşi fac o poză poate şi o rugăciune şi se întorc acasă încântaţi peste măsură. Maria se afla la adevăratul mormânt al Domnului dar pentru că l-a găsit gol şi pentru că Domnul Isus nu era acolo, ea plângea. Bucuria Mariei a venit abia în momentul în care Domnul cel înviat i s-a arătat şi i-a vorbit. Atunci ea s-a închinat şi I-a strâns picioarele de bucurie de parc-ar fi vrut să nu-L mai scape. Astăzi milioane văd nu doar un mormânt gol, ci şi fals- nu este al Sfântului Hristos- totuşi se consideră binecuvântaţi.

MINOLTA DIGITAL CAMERA

„De ce căutaţi pe Cel Viu între cei morţi?!”- spunea îngerul Mariei. Din fericire Hristos este Viu acum. Şi nu doar atât- El S-a apropiat de mine şi de tine. NU trebuie să-I caut mormântul ci, dacă Îl preţuiesc, Îi voi citi Cuvântul şi-I voi împlini învăţătura. Poate fi un mormânt fantomă aflat la mii de kilometri depărtare mai sfânt şi mai de dorit decât Evanghelia care constituie voia Domnului Isus şi pe care o avem în casele noastre? Şi dacă pe Maria Magdalena n-a satisfăcut-o mormântul adevărat al Domnului, pe tine de ce te-ar satisface mormântul lui Boca sau osemintele vreunei sfinte? Domnul Isus este Mântuitorul şi darul Tatălui pentru omenire!

Mihail Geabou

This entry was posted in Apologetica, Ortodoxie, Sună bine dar este fals and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a comment